Service instrumenter


Musikktorget har egen verkstedavdeling og utfører service og vedlikehold på ditt instrument.

Levetiden og spillbarheten på instrumentet ditt avhenger av hvor godt vedlikeholdt det er.

Vi har lang erfaring og stor kompetanse på dette fagfeltet.

Vi utfører blant annet:

  • Strengskift
  • Justering / Intonering / Oppsett
  • Rens og Polering
  • Lodding Elektronikk
  • Båndskift
  • Installasjon av Mikrofonsystem
  • Bytte/Installasjon Pick-Ups
  • Liming av sprekker
  • Liming av Headstock

Vedlikehold av din gitar
Vi blir hver dag møtt med spørsmål om vedlikehold av gitarer. Det å passe godt på instrumentet er et absolutt must for at instrumentet skal kunne få et langt liv.

Hvor ofte bør jeg skifte strenger?
Vi har en tommelfingerregel om at du bør skifte gitarstrenger 4-6 ganger i året uavhengig av om du bruker gitaren lite eller mye. Gitarstrenger er «ferskvare» og en streng vil uansett «dø» i lyden og ta imot støv, fett og fuktighet fra luften den oppholder seg i, samt hud og svette fra deg spiller. En gitarist som spiller 1-2 konserter i uka har selvsagt behov for å skifte strenger oftere.

Massivt tre og luftfuktighet
Du har kjøpt en gitar med et lokk av massivt tre, og kanskje har det også rygg og sider av massivt tre. Det i seg selv er jo en god ting fordi massivt tre lyder så mye bedre enn limtre, og en god gitar er når alt kommer til alt karakterisert av lyden den er i stand til å frambringe.

Tre er et levende materiale
For best å kunne ivareta verdien av gitaren din trenger du å vite noe om den effekten luftfuktighet har på massivt tre. Tre er et levende materiale som fortsetter å reagere på den fuktigheten som finnes i den lokale lufta hvor du til enhver tid befinner deg. Med økende fuktighetsnivå vil den svelle ut uten at det i seg selv ødelegger gitaren din, men viss lufta blir tørrere, ja, da vil veden krympe. Resultatet av denne spenningen kan i mange tilfeller føre til at veden sprekker opp på det svakeste punktet.

Vær på vakt overfor vintersesongen
For å forhindre slike tørrhetssprekker må du passe på at fuktighetsnivået rundt gitaren ikke faller under 50 prosent. På sommeren vil det sjelden være et problem, men ting er helt annerledes på vinteren. Som et resultat av forskjellen i temperatur mellom kulden på utsida og varmen på innsida, så er lufta i oppvarmede leiligheter generelt sett relativt tørr. Tommelfingerregelen er at jo kaldere det er på utsida jo tørrere er det på innsida! For å forklare dette la oss se litt nærmere på begrepet relativ fuktighet.

Om luftfuktighet og temperatur
En kubikkmeter med luft ved en maksimumstemperatur på 20 grader Celsius inneholder 17,3 gram med væske (fuktighet), mens det ved en temperatur på 10 grader Celsius ramler ned til 9,4 gram maksimum. Jo kaldere luftas temperatur er, jo mindre fuktighet kan den absorbere. I begge tilfellene er den relative fuktigheta 100 prosent. Derfor, viss luft ved en temperatur på 10 grader Celsius blir varmet opp til 20 grader Celsius, så vil ikke lenger den relative fuktigheta være 100 prosent, den vil ramle ned til 54 prosent fordi oppvarmet luft kan absorbere mye mer fuktighet! På dette viset kan det skje i løpet av vinteren, for eksempel når du lufter leiligheta, at du slipper inn en temmelig fuktig, men kald luft inn, som igjen blir varmet opp og så plutselig bare inneholder 30-40 prosent fuktighet. For eksakt kontroll med luftfuktigheta trenger du å bruke et hygrometer, men har du ikke noe slikt vil det lønne seg å følge den ovenfornevnte tommelfingerregelen: Jo kaldere det er på utsida, jo tørrere vil det være på innsida.